ESQUIROLS, 45 anys · 'D'un temps i d'un país' (IV)




En commemoració del 45è aniversari de la creació d'Esquirols (1969-1985), us oferim en diversos lliuraments el text 'D'un temps i d'un país', del periodista musical Joaquim Vilarnau, extret del monogràfic que la revista 'Enderrock' dedicà a aquest grup l'any 1999 ('Esquirols. Cada dia és un nou pas', 'RockCol·lecció', núm. 23). 

Torna en Serrallonga

Aquell any, la plana de Vic està amenaçada per una possible extracció d'urani. Esquirols s'alineen al costat del moviment antiurani. El 14 de juliol participen en el macroconcert Visca la terra!!!, al seu poble, al costat de Pi de la Serra, Bonet, Subirachs, Muntaner, Sisa, Duble Buble...

Les muntanyes de Collsacabra acullen els seus cants en favor de la terra: 'Torna, torna Serrallonga, / que l'alzina ens cremaran, / que ens arrencaran les pedres, / que la terra ens robaran'. A principis de 1980 s'enregistra el disc Torna, torna Serrallonga. La problemàtica de l'urani activa la consciència ecologista del grup, que s'evidencia en cançons com "Corrandes vénen", "Sortiu a peu", "Mediterrània", "Plany de Salses a Guardamar" i, és clar, "Torna, torna Serrallonga". La cançó més emblemàtica és la que dóna títol al disc. Ara, ja passats més de vint anys, ha estat versionada per Mesclat, i continua ben viva en l'imaginari col·lectiu.





El mateix 1980, Dolors Roca pateix una afonia i deixa temporalment el grup. Durant vuit mesos la substitueix Carmina Tàpia.

El darrer disc que publica el grup és Com un anhel, el 1982. És el seu treball més madur. Entre els temes hi ha dos poemes de Rudyard Kipling ("Si" i "Del que vaig ser") i un de Ventura Gassol ("La cançó dels mariners"). Entre les cançons pròpies destaquen pel seu grau de compromís "Et cobriran de blasmes", dedicada als independentistes detinguts ('I els mots que ara t'empasses / les reixes no sabran / que són secrets que l'aire / contra elles va dreçant. / Damunt les teves passes / les nostres fendiran / les aigües prohibides / de l'alliberament.') i "Pirates de l'Oest", en contra de la presència militar nord-americana ('Pirates a la costa, armats fins a les dents, / tenim a casa nostra, ai, valga'ns Déu! / No duen barretina i parlen en anglès, / diuen que són marines, pirates de l'Oest.').





El 1983 el grup participa, sota la direcció de Manel Camp, en el doblatge al català de les cançons de la pel·lícula musical Les aventures de Toby Nelson. En acabar, els responsables del doblatge ofereixen a Joan Crosas més feina. Al cap de poc farà el salt del doblatge al teatre i es consolidarà com un important actor.

Com un anhel és l'últim disc que publiquen Esquirols abans de la seva desaparició, però no l'últim que enregistren. El 1984 inicien la col·laboració amb un altre osonenc il·lustre: Rafael Subirachs. Presenten l'espectacle El comte Arnau per diferents escenaris, entre els quals el festival d'estiu Grec de Barcelona. L'espectacle es compon d'un seguit de cançons tradicionals, entre les quals hi ha "La Dama d'Aragó", "Plany", "Caterina d'Alió", "Mossèn Joan de Vic" o el mateix "El comte Arnau".

Enregistren un disc doble en el qual intervé Maria del Mar Bonet. Però Subirachs i l'editora PDI, la companyia que havia substituït Edigsa, tenen discrepàncies econòmiques i el disc mai arriba a editar-se.

Actuen a Granada convidats per la Generalitat de Catalunya el Dia de la Constitució; Esquirols i Subirachs interpreten tres cançons: "Els traginers", "Mossèn Joan de Vic" i "Plany". Aquesta última peça està basada en un poema anònim que diu: 'Catalunya en altre temps / ella sola es governava, / i es feien les seves lleis / en sa llengua i no en cap altra. / Plora, plora, Catalunya, / que ja no et governes ara'. La segona cadena de TVE va emetre el concert en directe, i de les tres cançons catalanes només en va emetre dues. Casualment, la cançó descartada va ser "Plany". Aquesta petita actuació, a més, va ser pràcticament l'última vegada que Esquirols i Subirachs van actuar junts. També el 1984, Sisa s'acomiada del públic català amb un disc doble titulat Transcantautor. Última notícia. En aquest disc, Esquirols col·laboren al complet a la cançó "Marquès apuntador".

Comentaris