El Capgròs del Fabià Pont Pedrós, aviat una realitat @CentreObrer @SomSegarra




Ja tenim aquí el projecte de construcció del capgròs del Fabià Pont i Pedrós, impulsat pel Centre Obrer Instructiu d’Unió Republicana.

Per fer realitat aquest capgròs hem iniciat un micromecenatge a la plataforma Verkami perquè tothom pugui aportar el seu granet de sorra, fer-se seu el projecte i fer que el Fabià no desaparegui de les nostres vides.
Serà el primer capgròs de Cervera dedicat a una persona. No estarà associat a cap de les entitats on participava el Fabià i s’anirà personalitzant segons cada festa.

Amb les aportacions al Verkami es contribuirà a la construcció del capgròs i a la seva festa de presentació, que serà el 23 de juny, durant la revetlla del solstici d’estiu. Serà un sopar-festa com mai s’ha vist a Cervera.

En aquest enllaç trobareu la informació per fer la vostra aportació!


Més informació del Verkami

El Centre Obrer Instructiu d'Unió Republicana de Cervera som una entitat centenària que, a més de lluitar per la recuperació de l'edifici que en època franquista ens van espoliar, treballem per la difusió de la cultura popular i de l'ideari republicà. El dia 10 d'octubre de 2015 vam organitzar una festa homenatge al Fabià Pont Pedrós, soci emblemàtic que ens va deixar el setembre de 2014. Dins el marc d'aquesta festa vam presentar el projecte de la creació d'un capgròs de la seva figura. Tot i que la iniciativa surt del Centre Obrer, s'obre el projecte a tothom i s'hi sumen membres provinents d'altres entitats cerverines.

El Fabià, un "homenot" de la Segarra, amant de la cultura popular de la nostra terra i aborigen del barri de Sant Magí. Aquest amor per la cultura popular va fer que s'impliqués en diverses entitats com els Diables de CerveraCarranquers, els Campaners de Cervera, els Margeners de Guissona, a l'organització de la festa del barri de Sant Magí, col•laborador del Festival de Música Tradicional de Calaf Desfolca't. No només va ser un militant cultural, també polític i social, involucrat des de feia més de 30 anys en moviments, partits i associacions lligades a la lluita per l'alliberament nacional del nostre país. Persona coneguda i estimada a Cervera, a la Segarra i als racons més insospitats dels Països Catalans. No és exagerat dir que era conegut per molta gent del territori: tot un ambaixador de Cervera. La construcció d'un capgròs és la nostra manera de retre-li un merescut homenatge!

El capgròs el construirà l'artista cerverí Xavi Badia del taller La Gàrgola. L'ús i sortides del capgròs seran a les festes que el Fabià tenia una estima especial: Dijous Gras d'Aquelarre de Cervera, Correbars de Festa Major, Festa dels Diables de Cervera Carranquers, etc. Tot i així, queda obert que pugui sortir en altres festes o actes on sigui reclamada la seva participació.

El capgròs tindrà la seva música i el seu ball, i sobretot tenint en compte que el Fabià era un gran amant de la música tradicional. Les músiques que acompanyaran el capgròs seran: La puta i el vago: amb lletra del mateix Fabià i que s'ha convertit en tot un himne cerverí. Les rondes del Fabià: adaptació de Les rondes del vi de Jaume Arnella que una colla de cràpules va fer en homenatge al Fabià. Els arranjaments a les dues cançons són a càrrec del músic més polifacètic de les nostres contrades, el Robert Canela, i seran enregistrades a l'estudi del Manel Pedrós, músic i cosí del Fabià.

El capgròs es presentarà durant la revetlla del solstici d'estiu, el 23 de juny, a la plaça Major de Cervera. Una nit idònia per retrobar-nos tots els neopaganistes i recordar el Fabià tal com ell voldria: al voltant d'una foguera cantant, menjant i sent feliços! Serà tota una festa gastronòmica amb productes cerverins: courem 8 corders del pastor Xavier Juan, veï de Sant Magí. Hi haurà cervesa artesana de la Casa Dalmases de Cervera, vi de cal Carbonell (Licorera de la Segarra, Cervera), unes fulles d'enciam de baix als horts (no sigui dit que no hi ha verd) i mongetes cuites per nosaltres mateixos! I de postres... coca de Sant Joan de cal Puig! I un cop acabat aquest tiberi gaudirem de la presència del gran Jaume Arnella, conegut i admirat pel Fabià, que ens amenitzarà la revetlla juntament amb algun altre grup local.

El Capgrós del Fabià Pont Pedrós i la seva festa de presentació es podrà dur a terme amb les aportacions que recollim durant la campanya de micro-mecenatge. Amb els vostres diners pagarem la construcció del capgròs, part de la festa de presentació (taula de so, grups, llum), els cartells, la publicitat i els proveïdors i material necessari per fer realitat les recompenses. La imatge de la campanya està realitzada a partir d'una fotografia del fotògraf cerverí Joan Porredon durant la processó del puro de l'any 2011 a Cervera. La imatge final es dibuixarà gràcies als noms de tots els col•laboradors del projecte.


Informació facilitada pel Centre Obrer de Cervera,  https://www.facebook.com/centreobrer.decervera/

Comentaris