L'esperit segarrenc




La Veu de la Segarra
20 de març de 2015
Editorial

Esperit segarrenc

La Fundació Jordi Cases i Llebot i el Fòrum L'Espitllera han estat fidels al seu esperit pansegarrista, i han decidit atorgar la quarta edició del Premi Sikarra que promouen conjuntament, a una entitat de l'anomenada Segarra històrica, en concret a L'Olivera, de Vallbona de les Monges. D'aquella zona és el conegut periodista Lluís Foix, que sempre s'ha considerat un segarrenc d'esperit, tot i tenir les arrels en la política o administrativa comarca de la Conca de Barberà o de l'Urgell, amb límits també oscil·lants cap a aquella banda.

Té sentit absolut el premi, primer -i sobretot- per reconèixer una cooperativa que porta dècades treballant en benefici d'un sector de la població força marginat, és a dir, que compleix una tasca integradora, social i laboralment parlant, de la que en aquestes terres no n'anem pas sobrats. Només per aquest motiu ja es mereix qualsevol premi. Però a la vegada, i no menys important, per formar part d'aquesta Segarra històrica que segueix viva en l'imaginari de no pas poques persones.

Clar que tant sols és aquesta una visió sentimental o emotiva del territori. Poc a veure amb altres inquietuds, força més materialistes, que semblen bufar pel costat oposat de la comarca, on tenen clar que moure els límits, per molt que grinyoli amb aquella visió pansegarrenca -que potser fins i tot també alguns mantenen-, és únicament una qüestió de pragmatisme realista. Creuen que en treuran molt més rèdit, i contra això -segarrencs com són-, difícil serà lluitar-hi.


Fotografia de Carles Tarsà, extreta de http://desdelasegarra.blogspot.com.es/2012/12/capvespre.html

Comentaris