'CONTENTS I ENGANYATS', o l'orígen incert dels balls de bastons i de diables, i de les danses i festes de moros i cristians




festes.org publica des de fa poques dates l'interessant article d'Àngel Vallverdú, Pau Plana i Daniel Vilarrúbias 'Contents i enganyats. Ball de bastons, Ball de diables, Moros i Cristians i les noces de Ramon Berenguer IV', sobre l'origen incert de diversos balls folklòrics i representacions festives. Aquí en teniu un breu resum del seu contingut:

A partir de mitjan segle XX, gràcies a l’obra de Joan Amades, s’ha imposat la creença que la primera notícia escrita sobre els balls de bastons, els balls de diables i les danses i festes de moros i cristians es troba a les noces de Ramon Berenguer IV amb Peronella d’Aragó, l’any 1150. 

En aquest article, els autors, Àngel Vallverdú Rom, Pau Plana Parés i Daniel Vilarrúbias Cuadras posen de manifest que Amades no va fer altra cosa que una interpretació, interessada si es vol, d’una font secundària que no podrà ser contrastada a no ser que aparegui un manuscrit que, probablement, porti uns dos-cents anys desaparegut.

Clica aquí per llegir l'article: http://www.festes.org/arxius/contentsienganyats.pdf


Imatge extreta de https://antoniripollblog.wordpress.com/

Comentaris