Festes de SANTA EULÀLIA de Barcelona 2015 · 6, 7, 8 i 12 de febrer




Per Santa Eulàlia, Barcelona celebra la seva Festa Major d’hivern amb una gran mostra de cultura popular que durant quatre dies omplirà els carrers de Ciutat Vella de gegants, capgrossos, dracs, diables, sardanes, castells, puntaires i moltes altres figures i activitats d’arrel tradicional. Amb la participació del seguici de Manresa com a ciutat convidada, les festes d’enguany presenten com a novetat més destacada l’estrena del grup Ball de Bastons de Barcelona, una suma de les colles bastoneres de tots els districtes que per primera vegada actuarà en representació de tota la ciutat. A més a més, l’associació de recreació històrica La Coronela de Barcelona ha confeccionat una reproducció de la bandera de Santa Eulàlia per oferir-la a la ciutat.

El ball de l’Àliga de Barcelona davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar, després de fer la cercavila acompanyada del seu seguici, inaugurarà com cada any les celebracions que en honor de santa Eulàlia, copatrona de la ciutat, tindran lloc el dies 6, 7, 8 i 12 de febrer. Són els Protocols de l’Àliga, un dels actes més solemnes i emotius de la Festa Major d’hivern.

Seran quatre dies de Festa Major durant els quals les cercaviles i correfocs faran passejar i ballar pels carrers de Barcelona una gran varietat de figures que formen part de la imatgeria històrica i festiva de la ciutat: gegants, gegantes i gegantons, capgrossos, l’Àliga, el Lleó, dracs, diables i la Víbria, que desfilaran acompanyats de grallers, tabalers i formacions musicals diverses.

Entre les cercaviles i balls més antics i significats destaquen els del Seguici de Santa Eulàlia, precedit per la XXXIV Trobada de gegants, o La passejada de les Laies, que aplega totes les gegantes de Ciutat Vella, que, de manera extraordinària, per la diada del 12 de febrer adopten el nom de la santa patrona de Barcelona. A la festa també hi participaran el conjunt geganter i el bestiari de correfoc de Manresa, la ciutat convidada del 2015, que, a més de fer la seva cercavila, estaran exposats al Palau de la Virreina entre el 31 de gener i el 14 de febrer.





En l’àmbit de la dansa, enguany sobresurt com a novetat l’estrena de la colla Ball de Bastons de Barcelona, una formació creada per totes les colles bastoneres de la ciutat que comptarà amb els seus propis balls i que neix per representar tot Barcelona en un sol conjunt bastoner. D’altra banda, cal destacar la representació per tercer any consecutiu a l’interior de la catedral de l’obra Eulàlia (Premi Ciutat de Barcelona 2013), un espectacle de música i dansa de l’Esbart Ciutat Comtal que recrea la vida de la santa. A més, com cada any, se celebraran els tradicionals balls de sardanes i les actuacions de diversos esbarts dansaires.

Una altra novetat del 2015 és la reproducció de la bandera de Santa Eulàlia de 4 x 4 metres confeccionada per encàrrec de l’associació de recreació històrica La Coronela de Barcelona, que en farà donació a l’Ajuntament després de desfilar pels carrers de la ciutat. També és motiu de celebració el primer aniversari de la Moixiganga de Barcelona, que es va presentar per la Festa Major d’hivern de l’any passat amb l’objectiu de recuperar una antiga tradició en què la dansa es combina amb figures i torres humanes.

Els més petits també contribueixen a les Festes de Santa Eulàlia. A la XII Trobada i Mostra de gegantons infantils i d’escoles de Barcelona, els nens i nenes ens ensenyaran i faran desfilar els gegantons que han construït a la seva mida, i amb la XII Mostra d’esbarts dansaires infantils i juvenils, o amb el Correfoc dels petits diables, les noves generacions ens demostraran que el futur de la festa popular i tradicional està garantit.

L’artesania tradicional també estarà representada a les festes d’hivern. Per exemple amb les cinc-centes puntaires vingudes d’arreu de Catalunya que es reuniran a la VII Trobada de Puntaires, al Portal de l’Àngel, per demostrar-nos la seva mestria en l’antic art de fer puntes de coixí.

D’altra banda, els museus de la ciutat també se sumaran a la celebració obrint les seves portes a un gran nombre d’exposicions, tallers, conferències, representacions i altres activitats destinades a públics de totes les edats.

Les Festes de Santa Eulàlia modernes van néixer el 1983 per iniciativa de les colles dels Gegants del Pi i Gegants de la plaça Nova i s’han consolidat com una gran celebració de la cultura popular catalana. Una mostra de tradició festiva amb segles d’història que ha estat conservada, i en molts casos recuperada, gràcies a la dedicació d’un ampli teixit associatiu, de l’Institut de Cultura de Barcelona i del Districte de Ciutat Vella. 

Per a més informació: http://santaeulalia.bcn.cat/


Informació extreta de http://santaeulalia.bcn.cat/santa-eulalia/noticies#node-47

Comentaris