Emili Samper Prunera guanya el 29è PREMI VALERI SERRA I BOLDÚ de Cultura Popular amb un recull de les rondalles del folklorista reusenc Cels Gomis




Emili Samper Prunera ha guanyat el 29è premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, amb el treball 'Les rondalles de Cels Gomis i Mestre: edició, catalogació i estudi'.

El premi es va lliurar aquest dissabte 12 d'abril de 2014 a la nit, al Teatre Armengol de Bellpuig, en un acte en que també es va presentar la publicació de l'obra guardonada en la 28a edició, 'El gest nostre de cada dia', de Lluís Payrató.

Durant la nit, també es van lliurar els premis corresponents a les categories Infantil i Juvenil d'aquest certamen.

Van amenitzar la vetllada l'actuació del Conjunt de Corda i el Conjunt de Vent de l'Escola Municipal de Música Mn. Jesús Capdevila de Bellpuig. L'acte va ser presidit per Lluís Puig, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.




Aquest any el Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, ha estat dotat amb 3.000 €. L'obra guanyadora serà publicada a la Biblioteca Popular de Cultura Valeri Serra i Boldú en coedició de l'Ajuntament de Bellpuig i Publicacions de l'Abadia de Montserrat.


L'obra guanyadora: 'Les rondalles de Cels Gomis i Mestre: edició, catalogació i estudi'

El treball presenta un vessant totalment inèdit de la producció del folklorista Cels Gomis i Mestre (Reus, 1841 - Barcelona, 1915), conegut sobretot per la seva activitat en l'anomenat folklore excursionista. Es tracta del seu paper com a rondallista. A partir de l'estudi de tota la seva obra folklòrica (publicada en nombrosos articles apareguts en butlletins excursionistes i en extensos volums) s'han localitzat i editat les rondalles. Els textos es presenten seguint la classificació de l'índex internacional de tipus rondallístics d'Aarne/Thompson/Uther (ATU).

En total shan localitzat 67 rondalles, entre les que destaquen, pel seu nombre, les que expliquen els orígens danimals i plantes (incloses dins les rondalles religioses en el catàleg internacional). Cada rondalla, editada i catalogada, sacompanya dun estudi que la situa en relació a altres versions catalanes i internacionals. Finalment, el treball inclou tres annexos (Índex de motius; Índex de tipus, versions i localitzacions; Distribució per subgèneres) que faciliten la consulta de les diferents versions.


L'autor: Emili Samper Prunera

Emili Samper Prunera (Tarragona, 1980) és doctor en Filologia Catalana i màster en Estudis Superiors en Llengua, Literatura i Cultura Catalanes. Treballa a l'Arxiu de Folklore del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. Ha centrat la seva activitat investigadora en la literatura oral popular i també ha fet incursions en l'estudi del còmic.

Ha participat en diferents projectes de recerca sobre literatura popular catalana del segle XIX i començaments del XX i sobre rondallística catalana. Entre les seves darreres publicacions s'hi troben els llibres De l'anarquisme al folklore. Cels Gomis i Mestre (1841-1915) (Publicacions URV, 2013) i Llegendes de Tarragona (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2014).

La llista completa de les seves publicacions la pots consultar aquí.

Informació extreta de http://www.bellpuig.cat/

Comentaris