13 de maig, Badalona · 45a Trobada General del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya.




El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va presidir el passat 7 de maig la roda de premsa de presentació de la 45a Trobada General del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), que tindrà lloc el 13 de maig, a les 6 de la tarda, el Palau Olímpic de Badalona. En la trobada s’estrenarà la cantata Set dies que van canviar el món, encarregada i composta expressament per a l’ocasió pel compositor Antoni Ros-Marbà sobre text de l’escriptor Ramon Solsona. En el concert hi participaran gairebé 3.000 nens i nenes de més d’un centenar de corals, a més de la cantant Nina i la JONC Filharmonia, sota la batuta de Manel Valdivieso.

També van intervenir a la roda de premsa Manel Cubeles, president del SCIC; Antoni Ros-Marbà, autor de la música de la cantata Set dies que van canviar el món; Ramon Solsona, escriptor i autor de la lletra de la cantata, i Montserrat Cortiella, representant de la JONC Filharmonia.





En la seva intervenció a la presentació, el conseller Mascarell va assenyalar que “aquesta tradició, que té 150 anys i que va començar al voltant del concepte de la fraternitat, el Secretariat ha aconseguit que sigui plenament moderna. El mèrit d’aquestes cantates és que aquesta gran tradició també la puguem admirar com a fet cultural modern i contemporani”. El conseller va destacar que la trobada té els valors de “l’esforç compartit“, del “plaer de compartir un fet musical” i de “les coses ben fetes” i que aquest és “un valor que hem de compartir tots”. “Aquest país nostre necessita coses ben fetes i aquesta trobada n’és un exemple”, va concloure el conseller.

El president del SCIC, Manel Cubeles, va explicar que “la trobada general és l’acte en què tots els cors que tenim federats a Catalunya es troben per fer una estrena conjunta. Aquest acte es fa cada 5 anys perquè aplegar tots els nens que tenim federats és molt feixuc, són uns 3.000 nens de 120 corals”. Cubeles va detallar que “per preparar aquest acte es parla amb un compositor, en aquest cas vam parlar fa 2 anys amb el mestre Antoni Ros-Marbà, que ja ens havia fet dues cantates anteriorment, i li vam proposar de fer-ne una tercera. Va acceptar molt gratament i es va posar en contacte amb l’escriptor Ramon Solsona”.

El compositor Antoni Ros-Marbà, autor de la música de la cantata 'Set dies que van canviar el món', va manifestar que “cada cantata és un repte nou, és com pujar una muntanya, una muntanya difícil. I el fet d’haver-ne fet dues anteriorment representava que no t’havies de repetir i que calia agafar uns camins completament diferents”. “Encara que trobava difícil fer una tercera cantata, vaig veure de seguida que aquest camí era obert , divertit i que s’hi podia fer un projecte totalment diferent i que fos engrescador per a tots els nens i nenes”, va afegir Ros-Marbà.

L’escriptor Ramon Solsona, autor de la lletra de la cantata, va explicar que "la cantata descriu una paròdia de la creació del món, i durant set dies la primera tribu de la humanitat va inventant una sèrie de coses: el llenguatge, el pa amb tomàquet, els números, els balls moderns (el mambo, el cha-cha-cha i el rock and roll), l’amor, la mandra i el futbol”. Solsona va afirmar que, a diferència d’altres projectes, en l’experiència de la cantata hi ha trobat el que es podria anomenar la “modèstia ambiciosa”, és a dir, que “això té unes limitacions, però el fas el màxim de bé que saps”. “Et queda la satisfacció d’haver participat en un projecte modestament molt ambiciós”, va remarcar.

Montserrat Cortiella, en representació de la JONC Filharmonia, ha afirmat que “ha estat un plaer per a l’orquestra que el SCIC es tornés a posar en contacte amb nosaltres per col·laborar amb la cantata. Com a orquestra de joves que és també s’ho han passat bé preparant-la i gravant-la”.



La Trobada de Corals Infantils.

La Trobada de Corals Infantils de Catalunya, organitzada cada cinc anys pel Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), és un esdeveniment molt especial, ja que reuneix un cor format per nens i nenes de tot Catalunya, València, Mallorca i la Catalunya Nord, que durant tot un cap de setmana tenen ocasió de conviure i allotjar-se a casa d’altres cantaires que no coneixen i formar part d’un cor i d’un concert únic. Són dies de gran activitat i il·lusió que esdevenen una experiència inoblidable tant pels cantaires, com pels responsables i per a totes les famílies que amb el seu suport fan possible un esdeveniment d’aquesta magnitud.

Prèviament a cadascuna d’aquestes trobades, el SCIC edita un enregistrament de l’obra que s’hi estrenarà a càrrec dels membres d’algunes de les corals que participaran en el concert. Aquests enregistraments, juntament amb altres gravacions fetes per corals del SCIC, formen la col·lecció “Acuitacantar”. La cantata 'Set dies que van canviar el món', amb música d’Antoni Ros-Marbà i text de Ramon Solsona, serà el vuitè número d’aquesta sèrie.

Les entrades per al concert tenen un preu únic de 10 euros i es poden adquirir amb antelació a través de Telentrada (920101212, www.telentrada.com) o bé, el mateix dia del concert, al Palau Olímpic de Badalona.

Val a dir que entre les corals participants hi podem comptar els grups de mitjans i grans de la Coral Infantil 'Nova Cervera' de la nostra ciutat.

Informació extreta de la pàgina web del Departament de Cultura.

Fotografia extreta de http://coralinfantilrossinyols.blogspot.com.es/p/la-coral-davui.html

Vídeo extret de http://www.youtube.com/watch?v=aCkYP-RcnRg

Comentaris

antiga cantaire ha dit…
Jo vaig anar a cantar fa anys en una trobada de corals al palau sant Jordi i va ser una experiència fantàstica.
Bloc Lo Carranquer ha dit…
Música
Tot a punt perquè 3.000 nens cantin 'Set dies que van canviar el món' a Badalona
__________________________________________________

ARA
Barcelona | Actualitzada el 12/05/2012 20:30

Aquesta tarda s'ha fet el primer assaig conjunt de la cantata amb música d'Antoni Ros Marbà i lletra de Ramon Solsona. A les 18 h de demà diumenge, 3.000 cantaires d'entre 8 i 16 anys l'estrenaran al Palau Olímpic de Badalona.

La 45a Trobada de Corals Infantils de Catalunya servirà per estrenar la cantata 'Set dies que van canviar el món'. Tres mil cantaires d'entre 8 i 16 anys –representants de 115 corals catalanes– la cantaran al Palau Olímpic de Badalona a les 18 h. Antoni Ros Marbà va rebre la proposta de composar la cantata com "un repte": fent equip amb l'escriptor Ramon Solsona, el compositor ha posat música a un text que és "una paròdia de la creació del món", en paraules de l'escriptor. El narrador de la cantata, el professor Foll Picapoll, explica l'inici "del llenguatge, el pa amb tomàquet, els números, els balls moderns, l'amor, la mandra i el futbol, que es va crear un diumenge".

Aquesta tarda l'assaig multitudinari de 'Set dies que van canviar el món' ha confirmat l'expectació per una peça que demà es podrà escoltar per primera vegada.
_________________________________________________
http://www.ara.cat/cultura/Antoni_Ros_Marba-Ramon_Solsona-Trobada_de_Corals_Infantils_de_Catalunya_0_698930311.html
Anònim ha dit…
Trobada general a Cervera.
Per què no ens ho comencem a plantejar ?