Esglésies de Cervera: L'ESGLÉSIA DE SANT ANTONI (segles XIII-XVIII).



Des de 1278 l'església de Sant Antoni fou un establiment hospitalari d'origen francès dedicat a la "curació del mal de foc" que gaudí de la protecció dels comtes de Barcelona.

Situat a la zona de Capcorral, però, ja als afores de Cervera, el creixement urbanístic ocorregut a partir del segle XVIII l'anà envoltant fins a situar-lo en l'interior de la ciutat.

La façana actual, és del 1787, i s'hi reutilitzen dues cariàtides procedents d'un edifici avui desaparegut. En la part superior es mostren uns relleus al·lusius al Sant Crist, la talla del qual es venera en el seu interior. El temple és d'estil neoclàssic però deixa veure les restes de l'antic estil gòtic, sobretot en algunes capelles laterals en les quals persisteix la forma apuntada dels arcs ogivals de la creueria.

De la primitiva construcció romànica només ens en queda la base del campanar, que fou destruït durant les guerres carlines perquè era un punt més alt que l'edifici de la Universitat i si hagués caigut sota el control de tropes enemigues, haurien pogut controlar fàcilment els moviments militars desplegats a la ciutat.

És admirable la talla en fusta del Sant Crist, obra del segle XIV, que mostra un gran hieratisme i una gran majestuositat, pervivència de l'estètica romànica en una estructura plenament gòtica.

Conta la llegenda que dos pelegrins que van anar a demanar hostatge a l'hospital, hi van pernoctar una nit i l'endemà havien desaparegut. A l'habitació que havien ocupat va quedar la imatge del Sant Crist. Diuen que eren dos àngels i la van regalar als qui regentaven aquest establiment com a recompensa per la seva generositat.

Church of Sant Antoni (13th-18th centuries).

This was an ancient hospital built on the outskirts of Cervera to treat patients afflicted with the "fire-sickness". In the church you can glimpse ruins of ancient Roman constructions. The Roman bell tower was damaged during the last Carlist war (1875). There is a beautiful carving of Christ on the Cross (14th century) inside.

Eglise de Sant Antoni (XIIIème-XVIIIème s.).

Ancien hôpital construit dans les environs de Cervera pour soigner les malades du "mal du feu". L'église laisse entrevoir des restes d'anciennes constructions romanes. Le clocher roman a éte endommagé pendant la dernière guerre carliste (1875). Elle conserve à l'intérieur une belle sculpture du Christ Crucifié (XIVème s.).

Text amb anglès i francès extret del llibret 'Cervera. Ruta turística.', editat l'any 2002 per la Paeria de Cervera.

Text en català de Pere Verdés, extret del llibre "Guia històrica de Cervera. Dels orígens als nostres dies", dirigit per Teresa Salat i Blanca Cuñé, i editat l'any 1993 pel Centre Municipal de Cultura de Cervera.

Imatge de Met de Ribes, a http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/22686764.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
Des de 1278 l’església de Sant Antoni fou un establiment hospitalari d’origen francès dedicat a la” curació del mal de foc” que gaudí de la protecció dels comptes de Barcelona.
La façana actual és del 1787, i s’hi reutilitzen dues cariàtides procedents d’un edifici avui desaparegut. En la part superior es mostren uns relleus al•lusius al Sant Crist, la talla del qual es venera en el seu interior. El temple és d’estil neoclàssic però deixa veure les restes de l’antic estil gòtic, sobretot en algunes capelles laterals en les quals persisteix la forma apuntada dels arcs ogivals de la creueria.
De la primitiva construcció romànica només en queda la base del campanar, que fou destruït durant les guerres carlines perquè era un punt més alt que l’edifici de la Universitat i si hagués caigut sota el control de les tropes enemigues, haurien pogut controlar fàcilment els moviments militars desplegats a la ciutat.
És admirable la talla en fusta del Sant Crist, obra del segle XIV, que mostra un gran hieratisme i una gran majestuositat, pervivència de l’estètica romànica en una estructura plenament gòtica.
Conta la llegenda que dos pelegrins que van anar a demanar hostatge a l’hospital, hi van pernoctar una nit i l’endemà havien desaparegut. A l’habitació que havien ocupat va quedar l’ imatge del Sant Crist. Diuen que eren dos àngels i la van regalar als qui regentaven aquest establiment com a recompensa per la seva generositat.
“Guia Històrica de Cervera
Anònim ha dit…
a la façana també li convindria una restauració