Bestiari dels Països Catalans: LA TARASCA DE BARCELONA


Fitxa tècnica:

  • Alçada: 2,4 metres
  • Llargada: 3,3 metres
  • Amplada: 1,8 metres
  • Pes: 198 quilograms
  • Any de construcció: 1993
  • Constructor: Xavier Jansana i Font

La Tarasca de Barcelona, portada per la Colla de la Barceloneta, va ser estrenada en el Toc d'Inici de les festes de la Mercè del 1993 i està integrada en el Seguici Popular de Barcelona quan participa a les festes de la Mercè, de santa Eulàlia i del Corpus. Participa a les festes de sant Miquel a la Barceloneta i les d'altres barris de Ciutat Vella.

La Tarasca de Barcelona és una immensa figura amb closca de tortuga, d'on surten 4 potes amb escates. El cap de felí humanitzat o d'home alleonat -com es vulgui- s'avança, mitjançant un artilugi que s'acciona des de l'interior de la carcassa, estira el coll i fa un fort cop de dents i intenta mossegar qui es posa davant mentre mou la cua, que surt de la clova. Com a bèstia farcida d'ambigüitat i amb caràcter canviant, podia llençar pirotècnia per dos punts des de la boca, però també, obsequia la canalla amb caramels que li surten de la closca i que són expulsats enèrgicament per un disparador que acciona el portador. La Tarasca barcelonina, com bèstia dels aiguamolls i estanys tenebrosos i en honor al barri de la Barceloneta, al qual pertany, pot endegar de sobte un raig d'aigua des d'un dipòsit que conté a l'interior.

Aquesta figura, carregada de mecanismes i andròmines internes, amb una estructura de ferro i la immensa carcassa de la clova, seria impossible de carregar sobre les espatlles com una imatge clàssica; per tant, disposa de 4 rodes, que la fan similar a les tarasques-carrosses. La figura és conduïda des de fora per 4 tarascaires.

En el Toc d'Inici de les festes de la Mercè del 1994 es va estrenar 'el Ball de la Tarasca', amb música de percussió i tocs de gralla composta per Joaquim Soler i Pujades.

Pocs anys després de l'estrena de la Tarasca de Barcelona, van néixer els Diables Tarascaires que acompanyen la figura de la cuca en correfocs i altres actes pirotècnics. Dins les festes de sant Miquel, el 1998, es va estrenar l'espectacle 'Lluita de foc per sant Miquel', on la Tarasca té un paper principal.

Imatge: http://www.festamajor.biz/bestiari-de-barcelona/images/tar03.jpg

Font: CORDOMÍ, Xavier (2001) Altíssims senyors, nobles bèsties. Imatgeria festiva de la Barcelona Vella. Edicions El Mèdol / L'Agulla de Cultura Popular, Tarragona.

Comentaris

Anònim ha dit…
Ja tinc ganes de veure la Tarasca cerverina!
Anònim ha dit…
Aquesta cara àgra em recorda algú....
Anònim ha dit…
A mi em recorda l'Aznar.
Anònim ha dit…
Bigotet, mala llet... la veritat és que hi té una retirada!
Anònim ha dit…
Algú podria explicar com és la Tarasca nova? pesa tant com aquesta de Barcelona?
Anònim ha dit…
De moment estem en els arranjaments de la tarasca i comença a agafar pes, esperem que no tant com la de Barcelona, de totes maneres animeu-se a baixar el dissabte i la podreu suspesar!