La Mona de Pasqua



La mona de Pasqua és un dolç esponjós que sol menjar-se acompanyat de xocolata, ou dur i llonganissa seca. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat.

El nom prové de la munna terme àrab que significa "provisió de la boca", regal que els moriscs feien als seus senyors.

Les mones presenten una gran diversitat. En un principi era una massa de pastís amb ous a sobre, tal i com es mostra al dibuix de la dreta del segle XIX, però amb el temps els ous van esdevenir de xocolata i al final va acabar esdevenint la base de la mona. Al tonya) amb l'ou dur al damunt.

Actualment al padrí regalava la mona al seu fillol el Diumenge de Pasqua o Pasqua Florida després de missa. El Dilluns de Pasqua era tradició que es reunissin dues o tres famílies o un grup d'amics i que anessin a menjar a algun indret la mona plegats, en un àpat en el que no hi mancava el conill a la brasa, la paella i, sobretot, el vi.

Gairebé a tot Catalunya i al flequers-pastissers, els quals fan autèntiques filigranes arquitectòniques amb la xocolata.





El Dilluns de Pasqua, l'autèntica protagonista és la mona. L'espai "Dolça Catalunya" de Televisió de Catalunya parlava l'any 2008 d'aquesta tradició i de la seva evolució i mostra com s'elaboren les mones.

Les primeres mones eren molt austeres i es feien amb pa i ou dur. A poc a poc van anar evolucionant i han acabat amb la xocolata com a gran protagonista. De fet, es pot dir que l'escultura amb xocolata ha esdevingut tot un art.

La presentadora del programa, Elisabet Carnicé, visita l'obrador de la pastisseria Triomf, al barri del Poblenou de Barcelona. Allà, el mestre pastisser Antoni Bellart prepara dues mones fent servir una base de sara i una altra de xocolata.

Tot seguit es parla de la tradició pastissera de Pasqua a diferents països amb tres persones procedents de Portugal, Alemanya i Rússia. 

Obtingut de «http://ca.wikipedia.org/wiki/Mona_de_Pasqua» Imatge: http://www6.gencat.net/llengcat/corda/img/mona_qjove.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
Amb tanta canalla, n'he tingut que congelar la meitat!
Anònim ha dit…
...de les mones! (no penseu que congelo els nens, encara que algun cop he tingut la temptació...)
Anònim ha dit…
Fonts del sector calculen que per a aquest Dilluns de Pasqua s'hauran venut més de 650 mil Mones a tot Catalunya.

Es veu que enguany la figureta del Ronaldinho no ha tingut gaire èxit...
Anònim ha dit…
ufff només a cal colom ja en fan unes 2000! per cert aquest any la moda era en RATATOUILLE...
Anònim ha dit…
Per ser exactes, 2167.
Anònim ha dit…
per quan una mona del carranco,dels gegants de cervera o el cervol tibau?
Jordi Lloberes ha dit…
Si la demanes segur que te la faran! Per l'any vinent podem proposar a les passtiseries de cervera que cada una faci un temàtica de cultureta de cervera! Tot es proposar-ho! Hi si es ven, l'any a sobre n'hi faran mes!